Lepeltjes

Met enige regelmaat krijgen we vragen over de gekruiste lepels in ons logo. De lepels staan daar natuurlijk niet voor niets in. Ze verwijzen naar de zogenaamde ‘lepeltheorie’, in 2003 schreef Christine Miserandino een essay over het verdelen van je energie als je chronisch ziek bent. Deze ‘lepeltheorie’ gaat eigenlijk op voor iedereen met een energiebeperking.

In het kort vertelt het dat iedereen zijn dag begint met een bepaald aantal lepels. Iedere activiteit (of dat nu eten, douchen of de was doen is) kost een bepaald aantal lepels. Het ‘startkapitaal’ (aantal lepels waarmee je de dag begint) is bij iedereen verschillend. Een gezond persoon zal zo’n dertig lepels tot zijn beschikking hebben, maar veel EDS’ers hebben er maar een stuk of tien. Je kunt op je vingers natellen dat dit zeer weinig is, zeker als bijvoorbeeld douchen al drie lepels kost.

Op een ‘normale’ dag ben je tegen een uur of één al door je lepels heen en dan doe je niets geks. De energie is dus al op als de dag pas halverwege is, een enorm probleem.

De lepels in ons logo staan voor deze theorie. De lepels in ons logo bevatten een gezicht, daarmee geven we aan dat we onze aandoening een gezicht willen geven; Facing EDS. Dat ‘Facing’ in ons logo heeft een dubbele betekenis. Het staat letterlijk voor het een gezicht geven aan EDS (door onze gezichten op de posters te plaatsen) en het staat voor ‘het ermee te maken hebben’, ermee moeten ‘dealen’.

De lepels zijn gekruist, een variant op het kruisen van de degens. Om het gevecht aan te tonen dat we voeren. Het gevecht tegen ons lijf, maar ook het gevecht voor bekendheid, het gevecht om serieus genomen te worden.

We hopen dat we hiermee enige duidelijkheid geschept hebben omtrent ons logo. We hadden kunnen gaan voor het symbool voor de zeldzame aandoening; de zebra, maar we willen zoveel meer uitdrukken dan onze vermeende zeldzaamheid…

De complete lepeltheorie kun je hier nalezen.

https://butyoudontlooksick.com/articles/written-by-christine/the-spoon-theory/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.